MİDE İÇİ (İNTRAGASTRİK) BALON UYGULAMASI
Mide içi balon Vücut kitle indeksi (VKİ) 30 kg/m2’den büyük olan kişilerin kilo vermesini sağlamak için doktor gözetiminde kullanılan bir yöntemdir. İşlem midenin içerisine yerleştirilen içi su dolu bir balonun kapladığı hacim ile aşırı yemeyi önlemek için yapılmaktadır. Hava doldurularak yerleştirilen balonlar 1980’lerde çok yaygın olarak kullanılmıştır. Hava ile şişirilen balonların yeterli doygunluk hissi oluşturmaması ve başka bazı komplikasyonlara neden olması yeni nesil, su ile şişirilen balonların üretilmesini gerekli kılmıştır.
KİMLERE UYGULANIR?
18-60 yaş arası Vücut Kitle İndeksi (VKİ) 30 – 40 olup ciddi bir tıbbi probleme neden olan kişiler (hipertansiyon, iskemik kalp hastalığı, diabetes mellitus, uyku apne sendromu, eklem rahatsızlıkları)
Obezite cerrahisi için bekleyen VKİ>40 olan hastalara anti obezite cerrahi tedavi öncesi
Elektif obezite cerrahisi için yüksek risk taşıyan VKI>50 olan süper morbid obez hastalarda
Midede ülser, ciddi yemek borusu tahrişi veya iltihabı (grade III-IV), büyük mide fıtığı, doğuştan gelen mide veya yemek borusu yapısal ve şekil bozukluğu, gebeliği, aspirin ve antikoagülan kullanımı bulunanlara takılamaz.
BALONUN YERLEŞTİRİLMESİ
Mide içi balonun yerleştirilmesi endoskopi ünitesinde yapılır. İşlem öncesi damardan yapılacak ilaçların uygulanabilmesi için serum takılır. Tüm hastaların işlemden 12 saat önce aç kalmaları istenir. İşlem sırasında hastanın rahat olmasını sağlamak amacıyla rahatlatıp-uyku veren bir ilaç ile uyutularak yada anestezi uzmanı gözetiminde derin sedasyon ile daha derin bir uykuya daldırılarak yapılır. Balon uygulamasından önce gastroskopi yapılarak, yemek borusu, mide ve oniki parmak barsağı değerlendirilir.
Balonun yerleştirilmesine engel bir durum yok ise balon jelle kayganlaştırılarak, yumuşakça yemek borusundan mideye doğru itilir, Balon midede iken endoskopi ile bakılır ve balonun midede olduğundan emin olunur. Balon içerisindeki tel çıkartılır ve balon %0.9 NaCl (tuzlu su) içerisine metilen mavisi (eğer kaçak olursa mavi rengi ile görünmesi için) konarak 400 - 700 ml ile şişirilir. Şişirilmiş balondaki vakum sistemi çekilerek balonun mide içerisinde serbest kalması sağlanır ve işlem tamamlanır. Bu işlem 15-20 dakika sürer. Hastanın hastanede kalmasına gerek yoktur, işlem sonrasında 5-6 saatlik gözetim ve intravenöz serum uygulaması sonrası hasta taburcu edilebilir.
Şişirilmiş balon midede en fazla 6 ay bırakılır. Bu süre içinde hastanın vücut ağırlığı, diyeti ve sağlık durumu yakından kontrol edilir. Balon midede bulunduğu sürece hasta tokluk hissedecektir. Ayrıca balon midede geniş bir yer kapladığı için yiyeceklere daha az yer kalacaktır. Bu nedenle hastalar daha az miktarda öğünler yiyerek kilo kaybedecektir. Ortalama 6 ayda 15-30 kg zayıflanmaktadır. Verilmesi hedeflenen kilo şu anki vücut ağırlığı ile ideal kilosu arasındaki farkın yarısıdır, yani fazla kilonun %50’si.
Ancak bu uygulama süre açısından sınırlıdır, gastrik balonun midede kalış süresi maksimum 180 gün (6 ay) dır. Bu süreden sonra balonun çıkartılması gerekmektedir. Çıkartılma işlemide endoskopik olarak gerçekleşmektedir ve hasta 2 saat sonra normal ektivasyonuna dönebilir. Uygulama sonrası hastalarda kalori kısıtlaması önerilmektedir (1200 KCal). Uygulamaya bağlı olarak fazla gıda alımı gerçekleşemiyeceğinden bu kısıtlama çok rahat yapılmaktadır. Eğer gastrik balon 180 günden fazla kalması isteniyorsa mutlaka değiştirilerek yenisi mide içerisine yerleştirilmelidir. Bu uygulamayı düşünenler 6 aylık süre içerisinde yeme alışkanlıklarını değiştirmeyi hedeflemeleri gerekmektedir.
Diyetisyen yardımıyla, hastalara dengeli ve sağlıklı bir beslenmenin nasıl olması gerektiği bu 6 ay içinde öğretilmekte ve hastaların bu beslenme şeklini alışkanlıkları haline getirmeleri sağlanmaktadır. Bu beslenme davranış değişikliği hedefine ulaşılması verilen kiloların uzun süreli olarak korunmasını sağlamaktadır.
BALONUN ÇIKARTILMASI
Balonun çıkartılması da endoskopi ünitesinde yapılmaktadır. Yine hastayı rahatlatıcı ilaçlar uygulanarak uyuması sağlandıktan sonra balon gastroskopi sırasında özel bir aletle indirilir ve ağızdan dışarıya çıkartılır. Bu işlem 10-15 dakika sürer. Çıkartma işleminin de önceden öğrenebileceğiniz belirli bir ücreti vardır.
OLASI YAN ETKİLERİ
Uygulama sonrası özellikle ilk 24 saate bulantı, kusma ve kramp tarzı ağrılar gözlenebilir. Bu tür rahatsızlıkların giderilmesi için medikal tedavi uygulaması yapılır. Bu şikayetler geçicidir ve yaklaşık 1 hafta sonra hasta oldukça rahatlamış olacaktır.
İGB ye bağlı komplikasyon çok nadirdir. Literatürde bazı hastalarda balon intöleransı ve çok nadir balonda delinme bildirilmişitir. Böyle bir durumda balonun endoskopik olarak çıkarılması gerekmektedir.
Hastayı sakinleştirmek için kullanılan ilaçlara karşı allerjik reaksiyon gelişmesi, çok nadiren her damardan uygulanan ilaçta olduğu gibi yaşamı tehdit edebilir. Solunum yollarına salgıların veya sıvının kaçması. Balon yerleştirilirken yemek borusunun ve midenin tahrişi, kanaması ve çok nadiren delinmesine neden olabilir. Balon delinmesi ince barsak tıkanmasına yol açabilir. Cerrahi olarak çıkarılması gerekebilir.
Sonuç olarak; IGB cerrahi tedavi düşünmeyen yada bu tarz cerrahi işlemlerden çekinen obez hastalar için (gastrik band yada gastrik bypass gibi) önerilebilecek, uygulaması kolay bir yöntemdir. Hedeflenen kilo kaybının sağlanması için diyetisyen kontrolünde olmak ve kalori kontrolü uygulanması şarttır. Ancak bu yöntem geçicidir, birlikte hastaların uzun dönemde kalıcı kilo kaybı sağlamaları için mutlaka yeme alışkanlıklarını değiştirme gayreti içerisinde olmalıdırlar.
Obes Surg. 2005 Sep;15(8):1161-4.